Welke taak krijgen jongeren uit jouw kerk?

door

Michel Koekkoek

Het belang van leiderschap doorgeven aan jongeren. Welke taak krijgen ze van jou?

Wil je jongeren betrokken houden bij de kerk? Geef ze dan een taak. Zo simpel is het. Dat is mijn eigen ervaring van de afgelopen jaren, maar dat blijkt ook uit het onderzoek van Growing Young. Het is zelfs een aparte strategie geworden: geef leiderschap door.

Keychain leadership

In Growing Young noemen ze het: keychain leadership. Het idee is simpel: als een kind ouder wordt, krijgt hij thuis steeds meer sleutels waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Een kind krijgt op een gegeven moment een fiets. Later krijgt een kind van zijn ouders de sleutels van huis. Als een jongere een rijbewijs haalt, krijgt hij of zij de sleutels van de auto om in te rijden. Kortom: hoe ouder, hoe meer sleutels en verantwoordelijkheid.

Hoe zit dat in de kerk?

Vervolgens is de vraag: welke sleutels krijgen jongeren in de kerk als ze ouder worden? Het gaat dan om zowel de fysieke als ook de geestelijke sleutels. Durven we jongeren mede-verantwoordelijk te maken? Vaak lukt het nog wel om jongeren te vragen voor de beamer of het muziekteam. Dat is mooi en belangrijk. Maar durven we ook een stapje verder te gaan? Willen we ze nog meer leidinggevende verantwoordelijkheid geven? Mogen ze bijvoorbeeld ook de dienst leiden? Mogen ze de raad adviseren of misschien zelfs deelnemen in de raad? Welke leidinggevende posities zijn er in jouw kerk? En op welke manier kun je jongeren daarin betrekken?

Niet aan lot overlaten

Het gaat er daarbij natuurlijk niet om dat je jongeren alleen in het diepe gooit. Zelf zie ik het zo: stel jezelf de vraag wat jij doet in de kerk. Denk vervolgens aan de jongeren om je heen: wie heeft er potentie om jouw rol over te gaan nemen? Vraag diegene. Laat zien hoe jij je rol vervult. Trek samen op en geef de jongere steeds meer verantwoordelijkheid. Een mooi hulpmiddel hierbij vind ik het leiderschapsvierkant van LEF Navigators.

Leiderschap doorgeven

Samengevat: zorg voor een cultuur in de kerk waarin leiderschap doorgegeven wordt.

Mijn ervaring is dat het ontzettend leuk is om jongeren te betrekken in de taken die je doet. Ze hebben nieuwe inzichten, andere ideeën en stellen vernieuwende vragen. Ik heb ook gemerkt dat jongeren het zelf erg leuk vinden om mee te doen. Ze willen niet alleen ‘consumeren’, maar actief meedoen met de dingen die we doen! Daar gaat je kerk alleen maar van bruisen! Geef jij leiderschap door?


Ook een training over Growing Young volgen?

Vul dan ons contactformulier in of bekijk meer informatie over deze training. We trekken graag samen met je op. En willen met je ontdekken hoe we de uitkomsten van dit onderzoek kunnen toepassen in de Nederlandse context en in jouw kerk.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op op de hoogte van updates en blogs.