Wat is Growing Young?

door

Michel Koekkoek

Wat is Growing Young? Een korte kennismaking met het onderzoek. Waarom zijn wij er enthousiast over?
Wat is Growing Young

Wat is Growing Young eigenlijk? We geven er trainingen over, maar misschien heb je er nog nooit over gehoord. Daarom in deze blog een korte kennismaking. Want in het jeugdwerkland heeft dit thema de afgelopen jaren de gemoederen bezig gehouden.

De basis

Growing Young is een grootschalig onderzoek in Amerika met de vraag: ‘welke strategieën volgen kerken die spiritueel, emotioneel, missionair en in aantallen groeien onder jongeren tussen de 16 en 29 jaar?’

De resultaten zijn te lezen in het boek Growing Young. In een tijd waarin steeds minder mensen naar de kerk gaan, gloort er ook hoop. Zo blijken er 10 zaken te zijn die je als kerk niet nodig hebt om te groeien. Bijvoorbeeld een bepaalde denominatie, groot budget of hip zijn.

Het onderzoek

De onderzoekers hebben het serieus aangepakt, want er is meer dan 10.000 uur onderzoek gedaan. En dat bestond uit drie verschillende fases:

  1. Literatuurstudie en een online enquête aan 259 kerken;
  2. Telefonische interviews met 41 kerken (resultaat: 10.000 pagina’s, je zal het maar moeten verwerken 🙂 );
  3. Bezoeken van 12 kerken door 3 onderzoekers.

De zes strategieën van Growing Young

Er zijn in totaal zes strategieën waardoor je volgens dit onderzoek kan groeien onder jongeren. Namelijk:

  1. Geef leiderschap door;
  2. Leef je in in jongeren;
  3. Neem Jezus’ boodschap serieus;
  4. Werk aan een warme gemeenschap;
  5. Geef overal prioriteit aan jongeren en gezinnen;
  6. Wees de beste buurman.

Volgens het onderzoek maakt het niet uit met welke strategie je begint. Het gaat er vooral om dat je aan de slag gaat met de strategie waar voor jou de grootste uitdaging ligt. Tegelijkertijd is er wel één strategie heel essentieel: geef overal prioriteit aan jongeren en gezinnen. Zonder deze gaat het niet lukken.

Waarom zijn wij enthousiast?

Wij zijn enthousiast over dit onderzoek, omdat het handvatten biedt om te kijken naar je jeugdwerk. Het helpt dus om te kijken wat goed gaat en wat beter kan. Wij vinden het belangrijk om ook te kijken hoe je jouw sterke kanten verder kunt uitbouwen. Tegelijk heeft dit onderzoek ons de afgelopen jaren geholpen in onze rol als jeugdwerker. Alle inhoud van dit onderzoek zorgt ervoor dat je goede gesprekken met je jeugdleiders kunt voeren.

Ook een training over Growing Young volgen?

Vul dan ons contactformulier in of bekijk meer informatie over deze training. We trekken graag samen met je op. En willen met je ontdekken hoe we de uitkomsten van dit onderzoek kunnen toepassen in de Nederlandse context en in jouw kerk.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op op de hoogte van updates en blogs.