Waarom doen we eigenlijk jeugdwerk?

Martijn de Jong

Martijn de Jong

Co-founder van Ontwikkell. Tracht er iets moois van te maken.
Waarom doen we eigenlijk jeugdwerk? Hier lees je onze motivatie in drie punten.

Als Ontwikkell. vinden we het heel normaal om bezig te zijn met jeugdwerk. Logisch, want het is onze core business. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Het is goed om je van tijd tot tijd af te vragen waar je mee bezig bent, even stil te staan. In deze blog noemen we drie punten die ons drijven om ons in te zetten voor jeugdwerk dat steeds meer integraal onderdeel wordt van de lokale kerk. Er zijn natuurlijk meer punten te noemen, maar dit is een mooie, eerste aanzet.

1. De wereld verandert

In de eerste plaats besteden we extra aandacht aan jeugdwerk omdat we zien dat de wereld verandert. Er is in onze tijd een nieuwe taal nodig voor kinderen, tieners en jongeren om woorden te geven aan geloof, kerkzijn en Jezus volgen. We willen ons inzetten voor deze nieuw taal ín deze werkelijkheid en ontwikkelingen. Om aan te sluiten bij jongeren en mee te bewegen in een snel en sterk veranderende samenleving, is het nodig om in gesprek te gaan over hoe we in deze context kinderen, tieners en jongeren kunnen leren wat het leven met God is, hoe het werkt en hoe zij deel kunnen nemen. We willen ruimte laten en maken voor hun geloofsbeleving, vragen en inbreng.

2. Op adem komen

In de tweede plaats kan de kerk in deze hectische wereld een plaats van verstilling, veiligheid, rust en nieuwe inspiratie zijn. In deze samenleving waarin jongeren prestatiedruk voelen, zijn authentieke mensen – die de realiteit van de ruwheid en rauwheid van het leven benoemen en zelf daarop voorbereid te worden – een verademing. Zo kan jouw gemeente een plek zijn waar jongeren op adem kunnen komen, zichzelf beter leren kennen en concrete tools meekrijgen om het leven aan te gaan. Dat vraagt opnieuw aandacht, maar ook onderscheidingsvermogen, wijsheid en echtheid van vrijwilligers in het jeugdwerk.

3. Jeugdwerk als laboratorium

Ten derde kan het jeugdwerk dienen als plaats voor vernieuwing van de kerk – een laboratorium, als het ware. Samen geloven is geen beweging waarbij ouderen het geloof doorgeven aan jongeren, maar waarin wederzijds leren op mag treden. Wij geloven dat kinderen, tieners en jongeren een wezenlijk onderdeel zijn van de kerk, niet om beleerd te worden, maar gesprekspartner te zijn in het levenslange proces van het volgen van Jezus.

4. …?

We zijn benieuwd wat jou drijft als het gaat om jeugdwerk. Wat vind jij belangrijk? En waarom eigenlijk? Laat het ons weten in de reactie of via info@ontwikkell.nl. Wil je iemand die meedenkt over jeugdwerk in jouw gemeente of jullie helpt het ‘waarom’ omhoog te halen? Kijk dan eens hier.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Benieuwd naar meer?

Gerelateerde berichten

Blijven bouwen
Growing Young
Michel Koekkoek

Blijven bouwen aan Growing Young

Als je de principes van Growing Young wilt toepassen in je kerk, dan vraagt dat een cultuurverandering. Als kerk moet je het constant toepassen. In deze blog geven we een aantal tips hoe je dit kunt doen.

Lees meer »
Ontwikkell. - De eerste stap (1)
Inspiratie
Martijn de Jong

De eerste stap

Pionieren is hot. Maar hoe begin je? Wat zijn de eerste stappen die je zet? En waarom? Wij helpen je op weg.

Lees meer »
Inspiratie
Martijn de Jong

Doe ‘es missionair…

Tja, waar begin je als het gaat over ‘missionair’? Mede doordat het in de afgelopen te pas en te onpas gebruikt werd in trainingen, folders,

Lees meer »