Tips voor jeugdwerk in coronatijden

door

Michel Koekkoek

Tips voor jeugdwerk in coronatijden. Wat kun je doen? In deze blog staan we stil bij de kern van jeugdwerk: de onderlinge band en relatie.

De coronacrises heeft ook effect op het jeugdwerk. Door alle maatregelen kunnen activiteiten uit het jeugdwerk niet doorgaan. In een serie blogs (jeugdwerk in coronatijden) deel ik mijn ervaringen.

Kern van het jeugdwerk?

Ik zeg altijd: we zijn geen activiteit-gedreven jeugdwerk. Het gaat om de onderlinge band en relatie. Het doel van het jeugdwerk is niet om activiteiten te organiseren, maar om een band op te bouwen met jongeren om het geloof door te geven.

Geen activiteiten, maar wat dan…?

Het zou zonde zijn als de onderlinge band door de coronacrises verloren gaat. Juist nu is het een kans om te laten zien dat het jeugdwerk niet om activiteiten gaat, maar om relaties. Kortom: zorg ervoor dat je in contact blijft met jouw jongeren. Dat is volgens mij het allerbelangrijkste.

Hoe? Zoek een manier die bij je past, maar bijvoorbeeld:

  • App je jongeren en vraag hoe het gaat
  • Volg ze op Instagram of Snapchat en reageer op hun posts
  • Stuur een kaartje
  • Ga samen gamen
  • Organiseer een videocall met je hele club

Hoe zit het dan met de inhoud?

Misschien denk je: het gaat toch vooral om de inhoud? Natuurlijk, het één sluit het ander niet uit. Een crises als deze heeft veel effect op je dagelijkse leven. De meesten moeten wennen aan een nieuwe situatie. Jongeren in hoe ze vanuit school les krijgen. Jeugdleiders in hun baan. Misschien zit je dan even niet te wachten op extra voorbereidingstijd voor je jeugdgroep. Zorg dan dus in elk geval dat je contact houdt. En als dat lukt: ga voor het geloofsgesprek!

Wat zou jij toevoegen?

Met elkaar komen we verder! Heb jij nog een leuke tip hoe je in contact blijft met je jongeren? Laat het weten in de reacties!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op op de hoogte van updates en blogs.