Tip 2: organiseer niet teveel

door

Michel Koekkoek

Tip 2 voor jeugdwerk in coronatijden: organiseer niet teveel. Vraag eerst wat de behoefte is van jongeren en ouders. Hoe kun je daarbij aansluiten?
Organiseer niet teveel

Jeugdwerk in coronatijden: wat kun je doen? De coronacrises heeft effect op het jeugdwerk. Door alle maatregelen kunnen activiteiten uit het jeugdwerk niet doorgaan. In een serie blogs (jeugdwerk in coronatijden) deel ik mijn ervaringen. In deze blog tip 2: organiseer niet teveel.

Wat een drukte…

Deze tijden vragen veel van ons aanpassingsvermogen. In korte tijd schakelen we om van op kantoor werken naar thuiswerken. Van naar school gaan naar thuisonderwijs. Of van sportscholen en sportclubs naar sporten thuis. Ook moeten ouders niet alleen thuiswerken, maar zijn in één keer gepromoveerd tot leraar. Veel mensen houden momenteel veel ballen in de lucht.

Waar sommigen het heel druk hebben, hebben anderen het weer heel rustig. Sommige jongeren hebben bijna geen onderwijs meer, terwijl anderen aangeven alleen maar meer tijd met studie bezig te zijn. Sommige jongeren hebben geen bijbaantje en zitten de hele dag thuis te bingewatchen. Terwijl anderen overuren maken in de supermarkt.

Valkuil

Misschien herken je de valkuil dat je gelijk aan de slag gaat. Oké, we staan voor een uitdaging in het jeugdwerk. Laten we daarom kijken naar de kansen die dat geeft… Een greep uit de mogelijkheden:

  • Jeugddiensten livestreamen
  • Clubwerk ombouwen naar videocalls
  • Jongeren via social media inspireren met geloofsthema’s
  • Filmpjes opnemen en delen met jongeren

Een stapje terug

Maar ik heb gemerkt dat het beter is om eerst even een stapje terug te doen. Welke behoeften hebben jongeren? En nee: dat is geen goede vraag om zo open te stellen. Best moeilijk om te beantwoorden toch? Ga eerst met jongeren in gesprek over wat ze wel of niet willen. Geef voorbeelden van wat mogelijk is.

Er zijn jongeren die druk zijn en even niets willen. Sommige gezinnen lopen op hun teentjes en hebben behoefte aan rust en ontspanning. Prima. Anderen hebben juist tijd over en willen meer. Sluit daarbij aan.

Wist je dat je jongeren ook heel goed kunt inzetten als jonge leiders? Hebben ze bijvoorbeeld tijd over en willen ze zich inzetten voor het jeugdwerk? Geef ze die kans! Zeker in deze online tijden kunnen jongeren ons heel goed op weg helpen.

De bekende momenten

Doe in eerste instantie iets op de momenten dat je toch al iets met jongeren zou doen. Kom je op vrijdagavond bij elkaar? Zorg dan voor een alternatief. Jongeren zijn namelijk gewend dat die moment toch al ‘kerk-tijd’ is.

Als je vervolgens merkt dat er meer behoefte is, kun je dat altijd later nog oppakken. En let op: het belangrijkste in deze tijd is niet organiseren, maar aandacht hebben voor elkaar.

Organiseer niet teveel

Kortom: ga in eerste instantie niet gelijk dingen organiseren. Je hebt het risico teveel aan te bieden. Luister in plaats daarvan eerst naar wat ouders en jongeren verwachten. Wat helpt hen in deze tijd om te groeien in hun geloof? Sluit hier vervolgens bij aan.

Hoe heb jij de behoeften onder ouders en/of jongeren gepeild? Laat het me weten in de reacties.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op op de hoogte van updates en blogs.