Hoe zorg je voor verandering in je kerk of het jeugdwerk?

door

Michel Koekkoek

In deze blog een aantal tips over veranderprocessen in de kerk.

Hoe zorg je voor verandering in je kerk? Of specifiek in het jeugdwerk? De maatschappij verandert in rap tempo. Als kerk bewegen we niet zo gemakkelijk mee. Soms is dat prima, maar soms ook niet. Om voor tieners relevant te zijn als kerk moet je soms een aantal dingen veranderen. Zelf heb ik gemerkt hoe ontzettend lastig het kan zijn om een verandering op gang te brengen. In deze blog een aantal tips die ik heb geleerd.

De eerste tip om te veranderen: zorg voor urgentie!

Er moet natuurlijk wel reden zijn om te veranderen. Dat moet je dus voor jezelf heel scherp maken. Waarom wil je veranderen? Het is heel belangrijk om anderen hierin mee te nemen. Dat het gevoel van urgentie bij meer mensen leeft dan alleen jezelf. Ik heb het wel eens meegemaakt dat ik wilde veranderen, de noodzaak ook echt zag, maar het me niet lukte om anderen hierin mee te nemen. Hoe dat kwam? Voor mij was het klip-en-klaar waarom we moesten veranderen, maar ik vergat deze noodzaak goed te communiceren. Kortom: betrek anderen in het denkproces en communiceer de urgentie heel duidelijk.

De grootste bereidheid tot veranderen ontstaat op het moment dat er pijn wordt ervaren. Dat kan bijvoorbeeld doordat er steeds minder tieners komen of doordat een groep stopt door gebrek aan leiding.

Maak het probleem visueel

Meestal analyseren we een probleem en bedenken we vervolgens een oplossing. Nog beter is om het ook visueel te maken. Laat het probleem zien, zodat mensen de noodzaak ook kunnen voelen. Is het probleem dat er bijna geen tieners meer komen? Laat dan bijvoorbeeld een groepsfoto van een paar jaar geleden zien en een foto van vandaag. Vervolgens doet dat wat met je. Je voelt er iets bij. Het probleem is duidelijk, de bereidheid om iets anders te doen groeit en waarschijnlijk ontstaan al gelijk de eerste ideeën hoe het is op te lossen.

Vier je tussentijdse successen

Als het wat langer duurt voordat iets is veranderd, zorg dan dat je weet wat de kleine stappen zijn. En vier vervolgens deze successen. Ik heb gemerkt dat je anders het risico loopt om in een sleur te belanden. De urgentie neemt af, we zijn allemaal druk en voor je het weet duurt het nog langer voordat er iets veranderd is. Sta stil bij de overwinningen. Dat enthousiasmeert en motiveert!

Welke tip heb jij?

In deze blog alvast een aantal tips, maar ik ben ook benieuwd welke tips jij voor veranderprocessen in de kerk of het jeugdwerk hebt. Laat het weten in een reactie op deze blog.

Kun je een helpende hand gebruiken?

Wij helpen je natuurlijk graag bij het veranderproces in jouw kerk. Soms helpt het als iemand van buitenaf even kan meekijken. Neem daarvoor contact met ons op en we kijken naar de mogelijkheden. Of misschien is de training ‘Voed je visie‘ wat voor je.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op op de hoogte van updates en blogs.