Doe dit niet als je als kerk wilt groeien

door

Michel Koekkoek

Wat moet je als kerk vooral niet doen als je wilt groeien? Een aantal valkuilen en tips.
Wat is Growing Young

Trap jij in één van de valkuilen als je als kerk wilt groeien? Hoe gaaf zou het zijn als je kerk de komende jaren zou groeien in aantallen. Dat er steeds meer jongeren tot geloof komen en je kerk groeit en bloeit… In deze post-christelijke tijd lijkt het steeds moeilijker om je kerk te laten groeien. In het boek Growing Young staan 6 strategieën hoe je als kerk kunt groeien. Maar laten we het even omdraaien. Wat moet je vooral niet doen om te groeien?

Growing Young laat zien dat de volgende dingen niet nodig zijn:

  • Een minimaal aantal bezoekers
  • Een trendy locatie of kerkgebouw
  • Een bepaalde kerkstroming
  • Hip zijn
  • Groot budget hebben
  • Eigentijdse worship
  • Laagdrempelig onderwijs
  • Focus op entertainment

Welke springt er voor jou uit?

En toch blijven het valkuilen…

Want hoe gemakkelijk is het om te denken dat het vooral gaat om hip te zijn? En hoe handig is een groot budget voor toffe activiteiten. En laten we de boodschap maar vooral niet te ingewikkeld maken..

Vroeger was de focus in het jeugdwerk vooral op entertainment. Maar je zou kunnen zeggen: warm is het nieuwe hip. Het gaat eerder om een warme community dan om de activiteit. Jongeren vragen sowieso eerder ‘wie is erbij’ dan ‘wat is er te doen’ als je ze uitnodigt voor een event.

Ben jij het eens met het lijstje?

Ik grotendeels wel. Maar niet helemaal. Het gaat niet om laagdrempelig onderwijs, check. Maar dat betekent niet dat hoogdrempelig onderwijs wel goed is. Volgens mij gaat het om ergens voor staan en duidelijkheid geven. Maar vooral: laten zien wat de relevantie is van wat je vertelt. Als jongeren merken dat het onderwijs over hun leven gaat, dan luisteren ze aandachtig!

En ik vind eigentijdse worship een lastige. Mijn ervaring leert dat het wel belangrijk is. Muziek moet herkenning geven. Het moet aansluiten bij een stijl die ze herkennen. Dan raakt muziek hen veel meer. Laten we het zo zeggen: met aansprekende muziek alleen ben je er ook niet!

Waar gaat het dan wel om?

Daar gaan de zes strategieën over. Daarnaast denk ik dat het vooral ook om discipelschap gaat. Om je leven te delen. Zodat jongeren kunnen zien wat geloven voor jou betekent. In woord en daad. Want jongeren luisteren niet met hun oren, maar met hun ogen.

Wat denk jij?

Hoe denk jij over de bovenstaande tips? Trap jij in één van de valkuilen als je als kerk wilt groeien? Geeft het herkenning? Focus je je er misschien wel teveel op? Of denk je er anders over? Laat het vooral weten door te reageren op deze blog!

Ook een training over Growing Young volgen?

Vul dan ons contactformulier in of bekijk meer informatie over deze training. We trekken graag samen met je op. En willen met je ontdekken hoe we de uitkomsten van dit onderzoek kunnen toepassen in de Nederlandse context en in jouw kerk.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op op de hoogte van updates en blogs.