Blijven bouwen aan Growing Young

door

Michel Koekkoek

Als je de principes van Growing Young wilt toepassen in je kerk, dan vraagt dat een cultuurverandering. Als kerk moet je het constant toepassen. In deze blog geven we een aantal tips hoe je dit kunt doen.
Blijven bouwen

Wij geloven heel erg in de principes van Growing Young en vinden het daarom belangrijk om hieraan te blijven bouwen. De valkuil is dan dat je snel kijkt naar de verschillende strategieën en vervolgens een aantal actiepunten kiest. Misschien lukt het je en haal je in korte tijd een mooi resultaat. Het risico is dat het dan bij een aantal eenmalige acties blijft, in plaats van dat het een nieuwe cultuur in je kerk of organisatie wordt. Want dat is waar het uiteindelijk om gaat: dat de strategieën beklijven.

Hoe pak je dat aan? Wij geven alvast een paar tips.

Tip 1: betrek anderen in je proces

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Dat principe geldt heel erg voor Growing Young. Je kan bijvoorbeeld een intergenerationele activiteit organiseren. Maar het is dan de vraag of het contact tussen jong en oud blijvend is. Daarom is het beter om anderen te betrekken vanaf het begin. Bespreek met elkaar vragen als: waarin scoren we als het om deze strategieën gaat goed? Waar scoren we minder? Wat willen we als eerste oppakken? Wie kunnen we daarvoor inschakelen?

Een voorbeeld uit mijn kerk. Wij hebben een aparte werkgroep samengesteld voor Growing Young. Met elkaar bepalen we het proces. Tegelijk gaan we met alle bedieningsleiders in gesprek over de principes van Growing Young. Hoe kan iemand bijvoorbeeld meer jongeren betrekken in wat hij of zij doet?

Tip 2: doe elk jaar een APK

Zorg voor een jaarlijkse APK op de principes van Growing Young. Hoe sta je er als kerk voor? Op welke manier heb je de afgelopen tijd aan de principes gewerkt? Wat is blijven liggen en zou je voor de komende tijd kunnen oppakken? Wat is dus nodig en vooral ook: wie kun je daarbij betrekken?

Tip 3: verander de cultuur in je gemeente

Als je de principes van Growing Young echt wilt toepassen in je kerk, dan vraagt dat een cultuurverandering. Dat begint bij de raad of leidersteam in je gemeente. Als zij het gedachtegoed omarmen dan kunnen ze dat ook gaan uitdragen. Dit komt dan ook terug in het taalgebruik. En het komt bijvoorbeeld terug in vergaderingen (bijv. op welke manier kunnen we jongeren betrekken in wat we net hebben besproken?).

Wil je blijven bouwen aan de principes van Growing Young en dus werkt aan een cultuurverandering? Daar willen we in een komende blog meer over schrijven.

Ook een training over Growing Young volgen?

Vul dan ons contactformulier in of bekijk meer informatie over deze training. We trekken graag samen met je op. En willen met je ontdekken hoe we de uitkomsten van dit onderzoek kunnen toepassen in de Nederlandse context en in jouw kerk.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op op de hoogte van updates en blogs.